Hogyan szerettessük meg gyermekünkkel az olvasást?  

1. A sikeres könyvválasztás

Gyermekeknek a vidám, könnyeden szórakoztató történetek valók.

Különösen furcsa hagyomány a kötelező olvasmányok kiírása, ami még azokat a gyerekeket is elrettenti, akik amúgy szeretnek olvasni. Ami kötelező, az senkit sem lelkesít. Másrészt ezek a könyvek más okból sem tűnnek tökéletesnek. Egy felnőtt élvezetesnek találhat egy tanulságos, elgondolkodtató, tragikus történetet, de egy gyermeki léleknek szomorú lenne, ha ez lenne a vonzó. Pedig érdekes módon a kötelező olvasmányok és a magyar regények sokasága ilyen.

Hollywood happy-endjei pedig nem véletlenek – az ember lelkének az tesz jót. Harry Potter könyveken is látszik, ha a főhős gyerek sikerrel vesz izgalmas akadályokat, az az olvasó gyereknek jobban tetszik, mintha a főszereplő meghal a könyv végén.

2. A fokozatosság

Nem feledhető, hogy gyermekünknek sikerélményt kell nyújtani minden betű elolvasásával. Ha túl sokat kívánunk tőle, azzal nem érjük el ezt. Először a kevés szöveg, sok kép a célravezető, a haladás során az arányok lassú cseréjével.

Remek lehet az ovis korában olvasott képeskönyvek újraolvasása (immár ő olvassa azokat szüleinek!)
(pl. Bartos Erika, Marék Veronika könyvei)

3. A rímek segítenek

A szavak, mondatok végére a kezdő olvasó könnyen elfárad, átmegy találgatásba, olvasás helyett. Ezen segítenek túllendülni a versek. Továbbá a kifejező hanglejtés, a helyes artikuláció is remekül gyakorolható a segítségükkel. (pl. Vesszőnél fel-, pontnál levisszük a hangsúlyt.)
 • Verseskötetek (Gazdag Erzsi, Nemes Nagy Ágnes, Weöres Sándor) 
 • Verses mesék (Kálmán Jenő: Sicc, Romhányi József: Bömbi, Móricz Zsigmond: Állatmesék)

4. Képregények

Valószínűleg nem véletlen, hogy azokban az országokban, ahol nehezebben tanulható az olvasás, mert
• bonyolult jelekkek írnak (pl. Japán) vagy
• nem úgy írják a szavakat, ahogy mondják (pl. angol nyelvterület)
ott nagy hagyományai vannak a képregényeknek.

De nemcsak ők alkalmazhatják a képregények előnyeit. Melyek ezek az előnyök?

 • Rövid, tartalmas mondatok.
 • Gyorsan futó, érdekes cselekmény.
 • A képek segítik a szövegértést.

A legtöbb képregényben a szöveg csupa nagybetűvel van írva. Keressünk mindenfélét, hogy gyermekünk hozzászokhasson a különböző betűkhöz és betűtípusokhoz.

Garfield
Kázmér és Huba
Szuperhősök (Pókember és a többiek)
Kötelező olvasmányok (egyre több jelenik meg képregényben is)
Rejtő Jenő történetei (ezeket megismerve könnyen áttérhet a normál könyvre, annyira jók)

Tanulni is lehet a képregényekkel:

Larry Gonick: Képregényes világtörténet (történelem)
Gonick-Wheelis: KépreGÉN - Genetika a vízözöntől a transzpozonig (biológia)
Kiss Dezső-Kónya Katalin: A nagy vadászat avagy a részecskék képregényes világa (fizika)

Nagyon jó móka, ha kedvenc meséjéből ő maga készíthet képregényt. Saját rajzaival vagy az internetről lementett képekkel, de mindenképpen saját írásával. A tanító néni nagyot fog nézni!

5. Diavetítés

A mai gyerekeknek lételemük a tévézés, a rajzfilmek. Vannak ugyan akiket érdekelnek a könyvek, de sajnos ők vannak kevesebben. Létezik azonban egy köztes megoldás, amely számot tarthat mindkét csoport érdeklődésére. Ez a diavetítés.

Tapasztalatom szerint igen élvezik az újdonsült iskolások, ha lefekvés előtt a plafonra vetített képek szövegeit olvashatják. A diavetítés során megismerhetnek olyan történeteket, amelyeket még szüleik élvezhettek gyermekkorukban. Így míg szüleik nosztalgiáznak, a gyerekek gyakorolják az olvasást.

A diavetítő és a diafilmek beszerzése nem egyszerű és nem olcsó mulatság. Érdemes körülnézni az interneten és használtan beszerezni amit lehet.

A diavetítésnek egy mai, modern változata a DVD. Ha a filmet hang nélkül, felirattal játsszuk le és a távirányítóval mindig megállítjuk a megfelelő időben, diavetítést játszhatunk.

A diavetítésnek megvannak ugyanazok az előnyei, mint a képregényeknek:

 • Rövid, tartalmas mondatok.
 • Gyorsan futó, érdekes cselekmény.
 • A képek segítik a szövegértést.

6. Naplóírás

Ha digitális fényképezőgépet használunk, egyszerűen kinyomtatjuk az érdekesebb események képeit és gyermekünk naplójába ragasztjuk. De nem csak eseményekről, hanem kedvenceiről is írhat.

Még jobb, ha saját rajzaival illusztrálja naplóját. Minél változatosabb, annál érdekesebb lesz!

Pár mondat oldalanként elég ahhoz, hogy a későbbiekben bármikor segítse gondolatai megfogalmazásában.

napló fejés 

7. Könyvtárlátogatás

Nagy előnye, hogy ugyanolyan élményt jelent egy gyermeknek, mint egy könyvesbolt, de nem kell súlyos ezreseket fizetnünk, hogy hazavihessük a kiválasztott könyveket.
Fontos, hogy pozitív mintát mutassunk és mi a felnőtteknek szóló részen válogassunk valami megfelelő olvasmányt magunknak, ne csak a gyerekek polcaihoz menjünk. Látványosan pedig sose avatkozzunk könyvválasztásába.

Mindez arra is jó, hogy ne vegyünk zsákbamacskát. Rengetegszer előfordul, hogy nem is jó egy könyv, amit manapság már nem is olcsón megvettünk, de már nem vihetjük vissza, hiszen könyvekre nincs pénzvisszafizetési garancia.
Felnőtteknek kimondottan pihentető lehet, ha amíg a gyerek válogat kiolvashatunk olyan drága magazinokat helyben, amikre ugyancsak sajnálnánk a pénzt. Mindet minek is rendelnénk meg, lehet, hogy csak 1-1 cikk érdekel bennünket mindegyikből.

 

Életmód


[+]
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
 • fresh color
 • warm color